Find dit bobspil her (2024)

Bobspil er et spil, der er kendt for sine forskelligfarvede træbrikker og spillepladen med huller. Spillet kan spilles af flere personer, og det er en god underholdning til en hyggelig aften med venner og familie. Spillet kan minde om billard, da det gælder om at skyde brikker i hul med en kø, men der er tale om et helt andet spil. Forneden finder du et stort overblik over bobspil.

INDHOLDSFORTEGNELSE OVER SIDEN

Vores bud på de bedste bobspil

Derfor er det så sjovt at spille bob

Bobspil er et fantastisk underholdende spil fordi, det kan spilles af folk i alle aldre. Spillet involverer at skyde brikker i huller på pladen ved hjælp af en kø.

Formålet med spillet er at score point ved at skyde de farvede træbrikker eller træringe i hullerne på pladen. Spilleren med flest point på slutningen af spillet vinder.

Det er let at lære reglerne i spillet, men samtidig kan det være svært at mestre og beherske til fulde. Derfor er der altid noget sjovt og udfordrende for alle, når de spiller bob.

Det bedste airhockey bord

Hvad består et bobspil typisk af?

Bobspillet er velkendt ved at består af en kvadratisk spilleplade, der måler ca. 88 x 88 cm, med forhøjede kanter og huller i hjørnerne.

  • Langs kanterne er der røde linjer, som er forbundet af små cirkler i hjørnerne, og i midten af pladen er der en stor cirkel.

  • Et stativ til spillepladen kan typisk tilkøbes separat.

  • Der er to køer til spillet, som er omkring 87 cm lange og mangler små puder.

  • Desuden er der 32 træringe som brikker: 15 grønne, 15 røde og 2 sorte, hvoraf den sort brik kaldes “ko”.

  • Spillepladen på dit bobspil kan placeres på stativet eller et bord. Før spillet starter, anbefales det at gnide pladen med enten kartoffelmel eller talkum for at lette brikkerne glideevne.

Spillet spilles af to hold, hvor hvert hold har en kø (trækøllen til at skyde med) og en ko (den sorte træring) foruden de grønne eller de røde brikker. Målet er at bruge køen til at støde koen, så holdets brikker ender i hullerne.

Bordets stativ og ben

Stativet er en ramme bestående af fire ben, hvor spillepladen lægges på. Stativet er normalt lavet af træ eller plastik, men kan på nogle modeller endda være af metal. Dog vælger mange folk blot at købe spillepladen uden ben eller stativ, og så lægges spillepladen direkte på et bord.

De forskellige brikker

Der spilles med i alt 32 træringe som brikker. Disse brikker er som nævnt opdelt i 15 grønne, 15 røde og 2 sorte. De grønne og røde brikker repræsenterer hver deres hold, mens de to sorte brikker har en særlig rolle.

Den ene sorte brik er kendt som “koen” og er centralt i spillets strategi. Når et hold skyder med deres sorte ko, er målet at ramme og sende enten de grønne eller røde brikker i et af spillenes huller.

Disse forskellige brikker skaber dybden og underholdningen i spillet, hvor taktik, præcision og strategi bliver afgørende for at opnå sejr.

Spil med sine brikker – sine egne brikker

Fordi reglerne i bob er så fleksible, som de er, er det også muligt at spille med ens egne brikker. Dette kan være brikker, som du maler selv, eller som du selv fremstillet, hvis du har adgang til et træværksted.

Sådan er de mest gængse spilleregler i bob

I Danmark er der ikke en overordnet eller officiel organisation, der fastsætter regler for “bob”. Der findes forskellige versioner af reglerne, som er blevet offentliggjort online af forskellige spillere, spiludbydere og forhandlere.

Forneden har vi samlet en række overordnede “basisregler” for spillet, så du har noget at forholde dig til.

Stød til koen

Koen skal placeres på spillerens stødlinje, som er den nærmeste røde linje og de to nærmeste hjørnecirkler. Under stødet skal spilleren holde køen over sin egen bandekant og må ikke krydse pladens diagonallinje.

Hvis stødet fejler og kun rammer koen, tæller det kun som et stød, hvis koen er flyttet fra stødlinjen. Hvis din egen farvede brik ligger på stødlinjen i dit bobspil, så man kan se den røde linje gennem brikkens hul, kaldes det for en “bob”, som kan stødes direkte uden at bruge koen.

Antallet af spillere

Spillet kan spilles af 2-4 personer. Med 4 deltagere har hvert hold 2 spillere med modsatte stødlinjer. Ved 3 deltagere har to spillere modsatte stødlinjer, mens den tredje spiller bruger de to andres linjer i rækkefølge.

Startopstilling

De grønne og røde brikker placeres i midtercirklen og blandes. To spillere lægger deres koer midt på stødlinjerne, tæller ned og støder derefter koerne ind i brikkerne. Hvis nogle brikker ryger i hullet eller uden for pladen, returneres de til midtercirklen.

Farveudvælgelse

Holdene beslutter, hvem der starter, ved lodtrækning. Det hold, der ikke starter, vælger deres spilside(r). Når I kun er 2 spillere bestemmer I selv, hvem der starter.

Hvis det lykkes, får denne spiller den pågældende briks farve, og modstanderen får den anden farve. Hvis ikke, fortsætter spillet, indtil en spiller rammer en brik i hul. Hvis den første spiller rammer både en grøn og en rød brik, vælger hun eller han holdets farve.

Afsluttende tanker og anbefalinger til dit bobspil

Spillet er let at lære, men kræver stadig strategi og taktik for at vinde. Et godt bobspil er en god måde at genopleve sin egen barndom på og fortsætte traditionen med at spille dette klassiske spil med venner og familie.

Det anbefales at have sit eget stativ og brikker, da det giver en mere personlig oplevelse og mulighed for at tilpasse spillet efter ens egne præferencer.

Alt i alt er spillet bob en fantastisk form for underholdning, der kan nydes af spillere i alle aldre.